Lembu Punya Susu Sapi Dapat Nama


Cuba bayangkan negeri Pulau Pinang sekarang tanpa sistem bas Rapid.Ini sebenarnya adalah inisiatif kerajaan pusat untuk membantu negeri itu menyelesaikan masalah pengangkutan yang cukup gawat tak lama dulu.

Jika tidak soal pengangkutan awam sudah tentu bikin Ketua Menteri Lim Guan Eng berserabut memikirkannya.

Sayangnya ibarat lembu punya susu sapi dapat nama.Mungkin ramai yang dok naik turun bas Rapid di negeri itu tak sedar kemudahan itu adalah ehsan kerajaan pusat bukan kerajaan negeri.
Itu baru contoh kecil.Tak perlulah kita cakap bab kerajaan DAP negeri itu kira cuci mangkuk saja dapat bersenang lenang macam depa hebat kerana segala macam sudah tersedia semasa BN perintah dulu.

Mendiang Tun Lim Chong Eu,bekas Ketua Menteri,khususnya yang banyak buat kerja transformasi Pulau Pinang sehingga jadi tempat orang dari segela negeri lain termasuk Kelantan cari makan.

Kawan cakap bab ni untuk panjangkan sikit kisah gesaan Tan Sri Muhyiddin Yasin masa berucap pada perjumpaan dengan jentera BN Selangor di Bangunan UMNO Selangor di Shah Alam Khamis.

Timbalan Perdana Menteri antara lain meminta pemimpin Barisan Nasional (BN) di Selangor melibatkan diri secara langsung dalam setiap inisiatif yang dijalankan oleh kerajaan supaya program itu tidak "diculik" oleh pembangkang.

Katanya meskipun Selangor diperintah oleh pakatan pembangkang, kerajaan pusat tetap menyalurkan peruntukan melalui jabatan dan agensinya yang beroperasi di negeri itu demi kepentingan rakyat.

Oleh kerana kita tidak ada 'ownership' menyebabkan ia seolah-olah bukan dijalankan oleh kerajaan BN.

"Ada ketika program yang dijalankan oleh kerajaan pusat 'diculik' oleh kerajaan Pakatan Rakyat walaupun peruntukan mereka tidak sebesar peruntukan yang disalurkan oleh kerajaan pusat. Ia kelihatan seolah-olah seperti peruntukan yang banyak disalurkan oleh mereka," katanya.

Ramai juga kawan-kawan kata Pakatan Rakyat ibarat tikus jatuh dalam guni beras bila dapat Selangor dan Pulau Pinang masa pilihanraya umum 2008 dulu.

Makanya apa depa cakap pun semuanya dah nampak elok.

Jadi senang nak jual air liur.

Kawan-kawan yang dah lama hidup tentu masih ingat atas nama politik DAP bukan main riuh mengata macam-macam masa nak buat Jambatan Pulau Pinang dulu.Membazir,projek megalah semata-mata cari point nak tibai kerajaan.

Hari ini bila perintah negeri tu depa yang riuh minta jambatan kedua yang sedang dibina oleh kerajaan pusat sekarang segera siap segala macam.

Begitu juga kalau tak ada beratus-ratus kilang di kawasan pulau dan di Seberang Perai,pasti Guan Eng jenuh garu kepala nak wujudkan peluang pekerjaan seperti yang ada hari ini.

Sama juga halnya di Selangor bagi Tan Sri Khalid Ibrahim.

Kata orang mengepak sakanlah.

Cuma yang ramai orang dok tanya lepas lebih dua tahun perintah apa yang special depa buat.

Masa sembang dengan kawan-kawan di dua negeri termaju di Malaysia tu ramai yang golek kepala kata setakat ni tak nampak apa yang hebat.

Ini kita cakap kalau nak ambil kira manifesto depa yang janji tinggi mengunung menjelang pilihanraya dulu.

Bukan saja banyak janji dalam manifesto tu yang tak tertunai,Guan Eng dan Khalid nampak masih terkial-kial mencari arah.

Dalam politik bukan susah sangat untuk cover line.Tibai sana ..tibai sini…riuh sana…riuh sini agar orang tak nampak habuk pun tarak.

Kalau ulat dalam batu pun boleh hidup…apa lagi tikus jatuh dalam beras.Kalau tak percaya tanya Guan Eng dan Khalid.

Agenda Daily

Posted in Labels: |

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...