Kerajaan Zalim DAP tak habis-habis lagi merampas dewan

Kira-kira 150 penduduk serta pemimpin masyarakat sekitar Telok Air Tawar di sini mengadakan perhimpunan secara aman membantah kerajaan DAP Pulau Pinang yang didakwa mahu merampas sembilan buah dewan kegunaan orang ramai di kawasan tersebut.

Mereka yang terdiri daripada penduduk beberapa taman perumahan sekitar sini mengecam tindakan kerajaan negeri yang menghantar notis mengarahkan supaya semua bangunan dewan di kawasan tersebut dikosongkan dalam masa terdekat.

Bangunan terbabit ialah Dewan Panorama, Dewan Orang Ramai Taman Tun Dr. Awang, Taman Sri Pantai, Taman Melati, Taman Robina, Taman Senangan, Kampung Contoh, Dewan Belia Bagan Lebai Tahir dan Dewan Gerakan Daya Wawasan (GDW) Telok Air Tawar.

Menurut mereka, kerajaan negeri tidak mempunyai hak mutlak ke atas dewan berkenaan kerana semuanya dibina menggunakan pembiayaan sepenuhnya Kerajaan Pusat.

Kerajaan negeri sebelum ini sudah mengambil alih tiga buah dewan di kawasan itu untuk kegunaan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Negeri (JKKKN) selepas menang dalam pilihan raya umum lalu tetapi penduduk mendakwa ia terbiar tanpa diselenggara.

Seorang penduduk, Abdul Hamid Ahmad, 76, mempersoalkan kenapa dewan-dewan berkenaan mahu diambil alih sedangkan ia sudah diurus dengan baik dan penduduk bebas menggunakannya bagi pelbagai tujuan termasuk penganjuran kelas malam pelajar, tabika, kenduri kahwin serta aktiviti persatuan.

‘‘Kita minta kepada kerajaan negeri, hentikanlah berpolitik berlebihan sampai dewan kegunaan orang ramai pun nak ambil. Kalau ambil alih, rakyat kena bayar sewa, kena isi dan hantar borang, bukankah itu hanya menyusahkan penduduk,” katanya


PPUBNT: Dewan yang sudah diurus tadbir dengan baik dan penuh dengan aktiviti tu biarkanlah, janganlah busuk hati sangat !!

Posted in Labels: |

3 comments:

 1. Anonymous Says:

  tempat aku pun sama
  menang pru12 hari tu
  puak2 zionis ni mcm org gila x sabaq nk rampas dewan
  lps pegang dewan, kalau hidup takpa jugak,
  ni mati terus, aktiviti satu hapa pun tadak, dewan tak terjaga..
  mmg lahanat betul dap haram jadah ni!

 2. umno jual tanah melayu sg bakap Says: This comment has been removed by a blog administrator.
 3. Anonymous Says:

  Susah apa, bakar je dewan tu... ada anak2 puak DAPig, PASig, PKRig kat sekolah, buat jadi kelas ketiga je.. Aku dah lama pastikan depa ni fail dalam kelas aku kat IPTA...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...